Neurofeedback training

Neurofeedback training is bij de Inge van Liempt kliniek een onderdeel van de 5D behandelmethode en een manier om je brein te trainen. Ik leg je uit hoe neurofeedback therapie werkt, maar voor ik hier verder op in ga, geef ik graag nog wat extra achtergrond informatie.

Herken je dit beeld?

Ben jij altijd gespannen (stressvol), hyperalert op je omgeving en kun je moeilijk tot rust komen? Heb je last van lichamelijke klachten, depressieve gedachtes, angstaanvallen, slapeloosheid of zit je gewoon al lange tijd niet lekker in je vel zonder dat je daar een vinger op kunt leggen?

Dan kan er sprake zijn van een disbalans in je brein. Neurofeedback kan die disbalans eenvoudig verhelpen en je brein terugbrengen in een natuurlijke balans die past bij jou. Waardoor je je weer goed gaat voelen! Geweldig, denk je nu.

Maar hoe werkt Neurofeedback dan?

Je hersenen bestaan uit verschillende delen die steeds op verschillende manieren met elkaar moeten samenwerken. Daarnaast moeten ze makkelijk kunnen schakelen. Ontspanning en focus bijvoorbeeld vragen allebei een andere inzet van je brein, een andere frequentie. Dat houdt in dat de hersenen in principe makkelijk van focus naar ontspanning moeten kunnen gaan, en andersom. Bij een disbalans werken de verschillende delen niet goed samen en is het schakelen tussen die frequenties niet vanzelfsprekend.
Dat veroorzaakt die gespannenheid, onrust, stress, depressiviteit of dat vervelende gevoel. Uiteindelijk kan dat zelfs lichamelijk doorwerken: je kunt bijvoorbeeld pijn krijgen, hartritmestoornissen, je kunt kortademig zijn, altijd moe zijn en een onrust voelen in je armen of benen.

Wanneer de hersenen wel goed samenwerken en schakelen, dan is je brein in een natuurlijke balans die helemaal past bij jou. Je slaapt goed, voelt je goed, bent gezond, vrolijk en hebt verder geen klachten. En natuurlijk is dat wat je wil. De neurofeedback therapie methode helpt je dit te bereiken. En we hebben al heel snel uitgevonden of dit kan gaan werken voor jou.

Wat doet neurofeedback therapie voor jou?

Allereerst maken we een QEEG van je hersenen in onze kliniek. Dan hebben we meteen inzicht in hoe jouw brein schakelt en of de neurofeedback methode jou kan helpen.

Een QEEG is een hersenfilmpje. Dat hersenfilmpje geeft aan hoe je hersenactiviteit over bepaalde hersengebieden is geregeld. Uit onderzoek weten we hoe die gemiddelde hersenactiviteit moet zijn in een rusttoestand en in een actieve toestand. We zien dus snel waar het bij jou misschien anders is, en weten dus meteen of er sprake is van disbalans.

Blijkt uit de QEEG dat er een disbalans in je brein zichtbaar is, dan kunnen de hersenen weer terug in balans worden gebracht met neurofeedback.
De verschillende delen van de hersenen leren hoe ze opnieuw goed met elkaar kunnen samenwerken en over kunnen schakelen naar de frequentie die voor jou goed voelt. Door de training komen je hersenen weer in balans en nemen jouw klachten af.

Film kijken of muziek luisteren?

Neurofeedback werkt op basis van een beloning voor de hersenen. Met de QEEG hebben we kunnen zien of de hersenactiviteit bij jou piekt of juist veel te laag is. Op basis hiervan stellen we de Nexus 10 in. Daarna gaan we die hersenactiviteit trainen; wanneer je brein de juiste activiteit laat zien, hoor je muziek of zie je een film. Dat is de beloning. Zodra de activiteit weer piekt of duikt, valt het beeld of het geluid weg. Dat vindt je brein niet fijn, waardoor het als het ware op zoek gaat naar de juiste activiteit om de muziek of film weer te laten spelen.

Het effect van neurofeedback is al snel merkbaar. Het grootste percentage mensen voelt na de 10e sessie al verschil, slaapt goed in én de hele nacht door. Na 15 sessies voel je je gemiddeld al beter.

Afspraak maken (geen verwijzing nodig van huisarts)

Meteen een afspraak maken om te ontdekken of neurofeedbacktherapie voor jou een oplossing kan zijn? Dat kan.

Je hebt hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig. Natuurlijk kun je ook eerst een gratis kennismakingsgesprek afspreken, mocht je nog wat vragen willen stellen.

Lees hier ook ervaringen met neurofeedback van anderen.


Vergoeding Neurofeedback Therapie:

De QEEG en de neurofeedback worden gedeeltelijk vergoed vanuit je aanvullende pakket.

Ook daar vertel ik je graag meer over als we elkaar zien.

 

Meer lezen over ervaringen met neurofeedbacktraining?


Lees: De ervaringen van cliënten om te ontdekken hoe neurofeedback samen met de 5D behandelmethode anderen heeft geholpen.


Lees: Neurofeedbacktraining bij de Inge van Liempt kliniek: wat gebeurt er precies?’ als je meer wil weten over hoe neurofeedback in de praktijk gaat.